Regionalana liga 2009

Klubovi potvrdili nastup u regionalnoj ligi
Srijeda, 30 Travanj 2008
Prvo kolo regionalne (Jadranske) lige odigrat će se u rujnu ove godine, rečeno je tako na sjednici Upravnog odbora HVS-a održanoj 30. travnja u Zagrebu uz nazočnost 15 članova. Sastav ove lige je već poznat pa će uz osam hrvatskih prvoligaških klubova, koji su danas dali zeleno svjetlo i potvrdu za sudjelovanje, još igrati tri predstavnika Crne Gore (Primorac, Jadran HN i Budvanska Rivijera) te jedan predstavnik Slovenije (Koper). Troškove ove lige, doznajemo, snosit će nacionalni savezi triju država u omjeru 55 % HVS, 35 % VSCG te 10 % VZS.

Troškovi naših klubova u ovom natjecanju bi, prema svim izračunima, trebali biti manji u odnosu na našu ligu s obzirom da će sve financijske izdatke službenih osoba snositi savezi. Liga je dogovorena na razdoblje od četiri godine, a potpisivanje ugovora trojice predsjednika očekuje se u tjednu nakon Final foura u Barceloni.

Inače, kako doznajemo, sjedište lige bit će u Zagrebu, a poznati su i hrvatski članovi Upravnog odbora lige. Riječ je o Dušku Klisoviću, Goranu Suknu i Perici Bukiću, a u Odboru će sjediti i po dva člana iz Crne Gore i Slovenije. Članovi Natjecateljske komisije bit će Milivoj Bebić i Robert Jambrović uz još jednog hrvatskog člana koji će biti određen naknadno, te po jedan predstavnik Crne Gore i Slovenije.

Druga javnosti zanimljiva tema o kojoj se raspravljalo na ovoj sjednici Upravnog odbora bila je registracija Tonya Azeveda za dubrovački Jug. S obzirom da je Vijeće sportske arbitraže HOO-a, a nakon žalbe VK Jug CO, vratilo 'slučaj Azevedo' na ponovno razmatranje i donošenje pravilne odluke, UO HVS-a je to pitanje stavio na dnevni red sjednice kojoj su, tijekom rasprave o ovoj točki, mogli nazočiti i novinari. S trinaest glasova za (Perica Bukić i Goran Sukno su se suzdržali od glasovanja) tako se potvrđuje stav sa 18. sjednice UO HVS-a iz 2006. godine na kojem je odlučeno da prijelazni rok ističe tri dana nakon odigranog sedmog kola. Isto tako je rečeno kako je odluka krivo administrativno provedena i ostavila je mogućnost krive interpretacije. Znači, konačna odluka u 'slučaju Azevedo' glasi: Tony Azevedo registrira se za VK Jug CO s pravom nastupa u sezoni 2008/09.

Također, jedna od točaka dnevnog reda bila je i izbor 'šefa struke' za mlađe kategorije. Na tu funkciju, na prijedlog Ratka Rudića, izabran je Dragan Matutinović, naš proslavljeni trener. S obzirom da je izbornik Rudić tijekom ljeta fokusiran na seniorsku reprezentaciju pokazala se potreba za dovođenjem Matutinovića kao odgovornog za rad u cjelokupnom pogonu mlađih kategorija, objašnjavaju u HVS-u.