Pravila vaterpola

Evo da otklonimo zauvijek neke dvojbe oko pojedinih situacija i reakcija sudaca prilikom istih.
Najprije navodimo najbitnije promjene pravila u odnosu na prošlu sezonu.

Međunarodna plivačka federacija (FINA) na tehničkom kongresu uoči početka Svjetskog prvenstva u plivanju i vaterpolu u Montrealu uvela je nekoliko promjena pravila u vaterpolu.
Po novim pravilima međunarodne utakmice trajati će 32 minute (4×8), što je četiri minute duže nego do sada (4×7).

Igra će biti ubrzana pa će momčadi za napad umjesto dosadašnjih 35 imati pet sekundi manje (30).
Promijenjena je i udaljenost za izvođenje kaznenog udarca sa četiri na pet metara. Udarac iz ”faula” po novim pravilima može se izvoditi već sa 5 m a ne kao dosada sa 7 m.

Više neće biti kornera nakon što igrač blokira udarac, a lopta ode u korner. Ne smije se podizati dvije ruke u blok u suprotnom će biti dosuđen peterac.

A sada situacije u koje svatko tumači na svoj način:

1. Zaustavljanje igre zbog namještanja kapice se može izvršiti samo ako kapicu nema igrač iz ekipe koja je uposjedu lopte.
2. Igrači mogu promjeniti broj kapice tijekom utakmice samo uz dozvolu delegata ili suca.
3. Ako sudac primjeti da je igrač namazan masnim sredstvom mora to sankcionirati: prije utakmice zatražiti uklanjanje sredstva, a ako primjeti za vrijeme utakmice mora igrača isključiti s pravom zamjene.
4. Ako nakon gola zamjena nije spremna sudac pokreće igru, a zamjena mora ući kroz kućicu za isključene igrače. Dakle, prilikom kretanja s centra samo ne smije biti više od 6 igrača+golman, a manje može.
5. Sudac ne bi smio dosuditi prekršaj ako time oduzima prednost napadaču.
6. Dodjeljivanje kartona trenerima nije u skladu s pravilima, ali sudac ima pravo ukloniti bilo koga tko prisustvuje utakmici, a onemogućava suca u obavljanju dužnosti.
7. Treći time-out u regularnom dijelu utakmice se sankcionira dodjeljivanjem lopte protivničkoj ekipi.
8. Izvornim pravilima nije određeno kome se dodjeljuje lopta kad lopta pređe bočnu granicu igrališta, ali u pravilima HVS-a to se tolerira jednako kao korner.
9. Gol-aut izvodi igrač najbliži lopti, a ne nužno golman. ako taj igrač prođe kraj lopte da je njegov suigrač izvede to će se shvatiti kao nenamjera odigravanja napada.
10. Izvođenje prekršaja se ne mora izvršiti unutar fiksnih vremenskih granica, ali sudac mora oduzeti loptu ako igrač predugim izvođenjem pretjerano oteže igru. Nadalje, igrač mora izvesti loptu tako da suci i igrači mogu vidjeti da se lopta odvojila od dlana.

11. Ako suci dosude peterce suprotnim ekipama izvode se dva peterca, a prvi izvodi ekipa koja je prethodno bila u posjedu lopte.
12. Ako suci dosude obostrano isključenje, s napadom nastavlja ekipa koja je bila prethodno u posjedu lopte.
13. U slučaju da suci dodijele loptu različitim ekipama kod običnog prekršaja, dolazi do sudačkog podbacivanja, a nema dogovora sudaca šta će dosudit.

A sada sočne stvari:

14. U slučaju težeg prekršaja prema sucu kazna je od 1 utakmice do 1 godine neigranja.
15. U slučaju fizičkog napada na suca kazna je od 1 godine do doživotne suspenzije.
16. Prethodne prekršaje sankcionira Savez ako su počinjeni unutar perioda od 30 min prije i poslije utakmice.
17. Ako više od tri igrača iste ekipe budu na utakmici isključeni sa ili bez prava zamjene zbog grube povrede pravila, ekipa je diskvalificirana i gubi s 5:0.
18. Prilikom utvrđivanja disciplinskih sankcija okolnosti moraju biti uzete u obzir, a suci i službene osobe moraju i moći dokazati što se dogodilo.

Ovo su službena pravila FINA-e, međutim svaka zemlja koja je sudjelovala na Svjetskom prvenstvu ima pravo uvesti neke dodatke pravilima (npr. kartoni).